A+ A A-

160510 De waarde van PAUZELANDSCHAPPEN

Ontmoeting van De Noorderstroom , 10 mei 2016
Aanvang 19:00 uur
Locatie: Paradijsvogelstraat 10, 9713 BV  Groningen

De waarde van pauzelandschappen

Zijn pauzelandschappen een modeverschijnsel, een relict van de crisis? Of hebben ze blijvende betekenis? Wat zijn pauzelandschappen? Hoe zijn ze ontstaan, hoe gaan burgers, overheden en projectontwikkelaars er nu mee om? Langs dit soort vragen is er op 10 mei 2016 een DNS-ontmoeting in Groningen.

Jarenlang was er een stilstand in bouwprojecten. In die periode zijn op veel plekken in de afgelopen jaren tijdelijke initiatieven ontstaan. Op braakliggende terreinen, sommige aan de”rafelranden” van steden, ontstonden onder meer stadse moestuinen, recreatieve plekken, wilde tuinen en spontane plantsoenen.

Bewoners en aanwonenden waren meestal de initiatiefnemers. In andere situaties werden buurtbewoners daartoe uitgenodigd door hun stadsbestuur en/of corporaties. Nu de stagnatie in de bouw achter de rug is worden vele plannen voor bouw in een versneld tempo van de plank gehaald. Investeerders dienen zich aan, gebieden worden verkocht aan projectontwikkelaars en de bulldozers en graafmachines maken percelen bouwrijp. En de tijdelijke initiatieven worden hiermee ”van de kaart geveegd”. Vaak tot spijt en verdriet van de initiatiefnemers. 

Wat is de maatschappelijke waarde en meerwaarde van de initiatieven die nu, vaak vreugdeloos, worden ingeruild voor grootschalige projecten. En hoe gaan we om met de initiatiefkracht én resultaten van deze pauzelandschappen. We worden door mensen uit Groningen, omgeving Paradijsvogelstraat, uitgenodigd om ons gezamenlijk over dit vraagstuk te buigen. Hier is een aansprekend initiatief op dit gebied te vinden. Aan de noordkant van de stad Groningen, tussen Paradijsvogelstraat en het v.Starkenborgh- kanaal. Het initiatief betreft hier het een combinatie van een grootschalig stedelijk tuiniersproject bedoeld voor de voedselbank door ”Toentje”, een organisatie voor stadstuinbouw en een bewonersinitiatief waaruit een wandel- en recreatiegebied is ontstaan. Aan de andere kant van de straat werkt en woont een collectief van, onder meer, kunstenaars en ondernemers in een kleinschalig stedelijk industrieel gebied.

We worden ontvangen door bewoners en kunstenaars, krijgen een rondleiding, korte en interessante inleidingen en daarna ligt de vraag bij ons netwerk: ”kunnen de waarde en resultaten van deze tijdelijke initiatieven behouden blijven?”

Aanmelden kan via het gebruikelijke email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vind via de link meer informatie over de locatie, Paradijsvogelstraat 10 Groningen.
En iets over de spanning tussen burgers en stadsbestuur laat deze uitzending van Oog.TV zien.

Mark Sekuur attendeerde ons op een boek dat hij over het thema Pauzelandschappen heeft geschreven. Het boek is bijna uitverkocht, maar hier een impressie.
 

Met vriendelijke groeten,
De Noorderstroom:
Oebele Gjaltema
Matthijs Dijkstra
Derk den Boer
Karin Peeters
Tim Willems Kruize
Michiel Firet
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.denoorderstroom.nl

Last modified onzaterdag, 23 april 2016 19:18